Sammanhangen/Lennart Kjörling

56:-

Produkten är tyvärr slut i lager. :(

Om sociala rörelser i Brasilien, Kenya, USA och Sverige.

I sin nya bok Sammanhangen fortsätter Lennart Kjörling skildringen av Brasilien och landets sociala rörelser. Han tar oss också med till Kenya och USA för att möta liknande rörelser där, för att slutligen landa i Sverige.

Där, i Sverige, inleds boken och då med en mer personlig beskrivning där författarens egna utgångspunkter lyfts fram. Hur hänger det privata och det politiska samman?

Människor är människors glädje! Lucinha från MST formulerade ett credo som förtjänar att upprepas: ”Vi lär folk att bli människor igen, att tänka, drömma, tro att man är viktig i sitt eget liv och i landets historia. Vi kämpar för jord, skola, en värdig hälsovård och att odla. Men det viktigaste är att vi skapar vår egen betydelse, vår självkänsla … Vi ger folk detta tillbaka, styrkan att drömma, tänka och planera och skapa sin egen historia. Du kan vara hela din egen historia!”

Recensioner:
”Samtidigt genomsyras boken av optimism och en positiv människosyn. Det går att ändra på saker. Människans verkliga behov är gemenskap och tillsammans skulle vi kunna börja bygga upp en ny värld.”
Kalle Holmqvist i Aftonbladet.

”Det personliga blir politiskt i Lennart Kjörlings bok om bistånd, sociala rörelser och globalisering. Med humor och självironi både problematiserar han biståndet och visar på dess starka sidor.”
Anika Agebjörn i Flamman

”Boken är en fascinerande resa genom alla dessa erfarenheter; reflektioner blandas med direkta reportage. Urholkningen av det svenska välfärdssamhället ingår, den drabbar Lennart direkt när han ‘går i väggen’, blir ‘utbränd’, av sitt starka engagemang och ständiga arbete. Inomsterna genom åren har inte varit att skryta med, och det svenska skyddsnätet visar sig inte längre existera.
Lennart Kjörling har tidigare skrivit om de jordlösas rörelse och om Brasilien under Lula. Han har redigerat boken ‘Naturbruksupproret’ om kampen för jord, skog och hav. Nu har delat med sig av sina erfarenheter i en mycket personlig bok, fylld med viktiga iakttagelser för alla som bryr sig om att ge innehåll till ordet solidaritet.”
(Bertil Egerö, Veckobladet, jan 2013)