Havets mor/Elisabet Härenstam

52:-

Havets mor är en bok med bilder av barn från skolan på ön Kulusuk utanför Östgrönland.
Myten om Havets mor är känd och älskad av inuiter överallt, vare sig de lever moderna liv i städerna eller bor isolerat på någon av de många platser, som fortfarande finns i den arktiska delen av världen.

Den gamla mytiska berättelsen om Havets mor har Elisabet omdiktat och i samarbete med skolbarnen i Kulusuk har hon skapat en mycket vacker bok. Havets mor är en både inspirerande och bildrik berättelse. För barnen på Kulusuk är myten deras berättelse. Självklart utspelade den sig i Östgrönland, i havet runt deras ö Kulusuk där fjäll, himmel och hav, hundslädar och skinntält, kajaker och kvinnobåtar, människor och djur är delar av deras liv och vardag.Genom barnens bilder får vi ta del av denna arktiska värld. Eva Akre svarar för formgivning och dokumentära fotografier och skolbarnens lärare Anne-Mette Holm skriver ett initierat efterord i boken.-Mette Holm och en svit foton från ön och barnens arbete med illsutrationerna får man på köpet.”

Recensioner:
”Av barnens inspirerade bilder och Elisabet Härenstams tolkning av myten har det blivit en vacker och viktig bilderbok, där sorgen över rovdriften av deras livgivande hav kontrasteras mot en stark tro på att utvecklingen kan vändas och att Havets mor åter får smycka håret till fest.
Det förträffliga lilla värmländska bokförlaget Heidruns står bakom utgivningen av denna pärla bland årets bilderböcker. Ett initierat efterord av barnens lärare på skolan i Kulusuk, Anne-Mette Holm, och en svit foton från ön och barnens arbete med illustrationerna får man på köpet.”
Sven Hallonsten i iBbY-bladet (International Board on Books for Young People)

”I en både vacker och läsvärd bok skriver Elisabet Härenstam om andlig kraft:
”Vilken kraft det finns i ett trotsigt hopp och en skapande fantasi.”
Boken heter Havets mor (Heidruns förlag) och bygger på Elisabet Härenstams omdiktning av en gammal myt.
Det är en myt som är viktig för inuiter, Grönlands ursprungsbefolkning.
Men en myt som också borde vara viktig för alla som vill värna om det största på vår planet: Havet.
/…/
Detta är den bildvärld som möter bokläsaren. Allt är vackert och skickligt gjort, det är skapat med stor fantasi och tydlig arbetsglädje.
En arbetsglädje som kanske i viss mån hänger ihop med att det finns ett hopp, ett ”trotsigt hopp” om att Havets mor trots allt kan räddas från mänsklig girighet och förstörelse.”
(Mats Dahlberg i NWT 2/11 2011)