Förklädd till mig själv kan jag alltid vara någon annan/Klaus Fischer
Fischer debuterade som poet med samlingen Som en skugga på jakt efter sol (2008). Nu återkommer han med en både teamtiskt och språkligt stor satsning i Förklädd till mig själv kan jag alltid vara någon annan. Som diktsamlingens titel anger handlar det bland annat om en identitetsproblematik och ett undersökningsarbete om vad som finns bakom, bortom eller inne i det egna jaget.
”På ett särpräglat språk och med en mycket medveten typografi mejslar Klaus Fischer fram sina dikter. Växandet, naturen, landskapet, staden är några av temat för hans lyriska uppmärksamhet. Interiörerna berättar om familjerelationerna, men världen skymtar utanför persienngallret: Irakkriget, Nordkorea och vätebombernas plats i terrorbalansen, Guantámanobasens klaustrofobiska verklighet och andra brännpunkter på världskartan.
Till detta kommer minnesbilderna från barndomen, pojkkompisskapen i det som var ”Sverige vid den härtiden. En avdelning dagboksdikter förmedlar intryck från den allt annat än glamorösa verklighet som en i vårdsvängen arbetande kommunalanställd.”
[2012-05-10]
Ljuset skär sig inte längre på morgnarna En
assistent skall lyda brukaren blint, anser han I dag
fick jag inte äta någon lunch alls I förra veckan
var jag tvungen att äta min lunch på fem minuter
klockan 8.45 Jag behöver pengarna som jag tjänar här
Katten är smartare än vad du är, sa han i går
Recensioner:
”Språket är stilfullt och underfundigt. Objekten är de som agerar: Rosorna rotar i rabatten, trottoaren går ett varv till runt kvarteret, ljuset kastar sig platt till marken.”
Jakob Carlander, Corren
”I samlingen finns en särskild och medveten typografi, som det går lätt att vänja sig vid. Som helhet är det en samling dikter med ett strängt eget språk och särskilt i minnesbilderna är Klaus Fischer övertygande i ett lågmält tilltal.”
Bo Bjelvehammar, Tidningen Kulturen