Värmland – Världen, tur och retur/Bengt Berg

80:-

Detta är en bok om kortare turer och längre resor. Den nordvärmländska naturen och de skandinaviska årstiderna spelar viss roll i kontrast till och mötet med vitt främmande kulturer.
Bengt Berg antecknar, samtalar och betraktar de olika verkligheterna och denna gång registrerar han sina möten med kamerans hjälp. Detta inom hemtraktens radie och på besök i Rumänien, Grekland, Brasilien, Indien och Tanzania.

Från norra Värmland där Bengt Berg har sin fasta punkt gör han resor ut i provinsen, landet och världen. Nya möten med människor i deras miljöer liksom att betrakta de där han själv befinner sig är det som han i bild och text åskådliggör i denna sin nya bok.

Ur förordet:
”Tur & retur, det är så det heter när biljetten ska lösas. Att ge sig av och komma tillbaka, återvända med en berättelse och några ögonblicksbilder. Märkvärdigare än så är det inte
heller med den här boken: jag vill dela med mig av det jag sett och hört. En del är väldigt personligt och annat av en mera allmän karaktär.
Det finns verkligen mycket att upptäcka runt om i världen, men också runt hörnet i ens vardagsmiljö. Att bo i det inre av Skandinavien innebär att jag vandrar ut ur och in i årstiderna, det är för mig ett sätt att mäta om inte själva tiden så väl mitt eget liv. Själva grundackordet bär jag med mig sedan barndomen, som också den utspelade sig i dessa trakter. Ljus och dofter, ljuden som väcker minnen till liv, en liten detalj i landskapet
som förmedlar en omedelbar kontakt som väcker en känsla som slumrat i årtionden. Och att ge sig ut på resa, rakt in i obegripligheten, att låta de främmande språken musicera i ens öron, alla möten med nya människor och miljöer som är lika lockande som spännande. Att försöka vara en människa bland alla de andra människorna, de som man inte visste fanns förrän man stod öga mot öga med dem, med världen och sig själv!Det är en svindlande vacker sommar och i Syrien rasar samtidigt ett fruktansvärt krig. Det sker nu, fjärilen som landar intill kaffekoppen på trädgårdsbordet och bombkrevaderna där långt borta, utom hörhåll. Det är här jag lever, i en liten fredlig by i norra Värmland och det härifrån jag företar mina resor runt om i Världen. Det är hit jag återvänder, det är här jag hör hemma.