I lager.

En morgon vid havet/Claes Andersson

200 kr
100 kr

Heidruns Förlag kan stolt presentera en ny diktsamling av den finlandssvenska mästaren Claes Andersson – i rikssvensk delupplaga. Inklusive några urvalsvolymer är höstens diktsamling Anderssons 25:e bok med poesi (vid sidan av ett antal prosaverk).
Med sina 78 levnadsår vet poeten en hel del om livets olika faser, om tillståndet i samhället och om världsläget. Allt – inte minst kärlekens undergörande verkan – ryms i hans poesi, som även därför är evigt ung.

Claes Andersson är en mycket folkkär poet och man inser än en gång varför. Den nya samlingen dikter beskriver sorgen i att leva och åldras på ett så underfundigt och ofta humoristiskt sätt att man lika gärna kan säga att det handlar om glädjen i att leva och åldras. Den träffande paradoxen är ett av Claes Anderssons varumärken, ett utdrag ur en av dikterna säger mer än tusen ord: »Kanske är det lättare att vara död än att leva liksom det är / lättare att drömma än att vara vaken? / Ingen föds ensam skrev Pentti Saarikoski som / nu är ensam / Han blev fyrtiosex år och dog mycket gammal».
Andersson är inte heller främmande för att dikta om politik. Också det gör han med insikt och öga för det absurda, och alltid helt oprogrammatiskt.

Recensioner:
”Han skriver om sitt liv, jag känner igen mig och jag är säker på att många andra också gör det.
Han rör sig nära livet och döden hela tiden, även när han skriver om vardagliga detaljer. Och jag vet vad han menar när han skriver om en upplevelse av lycka så häftig ”att jag inte vet om jag vågar leva längre”.
Kärlek, döden och vardagen. Men sjunger det om Claes Anderssons texter?
Det är nog svårt att sätta melodier till de här dikterna, men språket är ändå melodiskt och sjungande. Det som ser ut som prosa blir gnolande sång när jag läser. Kärleksdikten ”Till min vän” dröjer kvar som en vemodig visa, med triviala och envisa upprepningar.

Fadern återkommer ofta. Han lever kvar i diktaren, fadern som var soldat under kriget och kom hem utan att berätta: ”Tigandet var den tortyr vi utsattes för.”

Titeldikten ”Inandning, utandning” kunde vara manus till en film om en timme eller en dag i en mans liv: Väder, funderingar, världskrig, ekorren i parken, döden, Freud, fotboll, jazz, Putin, åldrandet, humor, egoism, rödvin, cigaretter. ”Poesin är släkt med viskningen och tystnaden”.
Musik, svartvit stumfilm, prosa eller dikt?
När jag har läst Claes Anderssons nya diktbok är jag inte lika säker på var gränserna går.
Men det sjunger om hans språk och det är storslagen dikt om livet, döden, kärleken och alla småsaker som vi inte klarar oss utan.”
(Erik Eriksson i Norrtelje Tidning 12 nov. 2015)

”En morgon vid havet – inandning, utandning är på en och samma gång klart lysande i sitt credo om människan som en plats för hopp och förändring, för att inte säga tillit och samtidigt värjs det inte undan för verklighetens namnlösa mörka djup.
Stor dikt. Vacker dikt. Betydande dikt. Den typ av dikt som spelar roll.”
(Kristian Lundberg, Aftonbladet 6/9 2015)

”Denna diktsamling innehåller kortdikter om föräldrarna, uppväxten och tacksamheten över det bräckliga i livsmysteriet samt mer lägeskommenterande tvåradingar där han i delen ”Inandning , utandning” tar in intryck och direkt uttrycker sina känslor och reaktioner. En oerhört fin, lite pessimistisk och melodisk samling, lika stark som de tidigare.”
(Tryggve Lundh, TTJ-häftet nr 21, 2015)

”Och det är väl det som kännetecknar en betydande lyriker som Claes Andersson att han förmår ge läsaren tron på orden igen, tron på att orden har en betydelse och kan göra skillnad. Tron på att vi ser världen på ett litet annorlunda sätt efter att vi läst dem.”
(Marit Lindqvist, Svenska YLE.FI)

”Claes Anderssons poesi har stark utstrålning och charm. Täthet och hårdslipade formuleringar finns, men de är inte avgörande i hans poetik i dag. Vissa av dikterna hade mått bra av ytterligare en bearbetning och en och annan komprimering. Men det är ingen viktig invändning. Andersson skapar känslan att vi i honom har en samtalspartner, en som ofta skarpsynt hjälper oss se världen och oss själva. Vi behöver honom.

(Michel Ekman, Hufvudstadsbladet)